Kundalini yoga: de yoga van het bewustzijn
Kundalini yoga is een bijzondere yogatraditie, waarvan de wortels in het oude India liggen. ‘Kundalini’ is de energie van het bewustzijn. Een creatieve energie of oerkracht, die we allemaal in ons hebben - we zijn ons er alleen niet altijd van bewust, omdat deze nog 'slaapt'. Door het doen van Kundalini yoga maak je die bewustzijnsenergie in jezelf wakker: je ontwaakt! Regelmatige beoefening maakt je bewust van wie jij écht bent en wat voor jou belangrijk is in het leven. Hierdoor kun je beperkende gedachten en gewoonten loslaten. En je hart volgen in alles wat je doet.


Wat doet Kundalini yoga?
Regelmatige beoefening van Kundalini yoga en -meditatie heeft een positieve invloed op lichaam, geest en ziel. Veel mensen voelen zich na een Kundalini yogales vrolijker en ervaren meer helderheid. Maar Kundalini yoga kan ook helpen bij bijvoorbeeld:

  • Het vergroten van je lichamelijke en geestelijke flexibiliteit
  • Het verminderen van stress
  • Diepe ontspanning
  • Het versterken van je zenuw- en klierstelsel
  • Het doorbreken van emotionele blokkades
  • Het ontwikkelen van je intuitie
  • Het reinigen van lichaam en geest
  • Het in balans brengen van je hormoonsysteem
  • Het vergroten van je vitaliteit


Veel lichaamshoudingen zijn dynamisch en de uitdaging is om de bewegingen of de statische posities langere tijd te vol te houden. Hierbij kun je lichamelijke, geestelijke of emotionele blokkades tegenkomen en vervolgens doorbreken - waarna de energie weer vrij door je lichaam kan stromen. Je zult merken dat je je blijer en energieker gaat voelen, dat je alerter en bewuster in het leven staat en meer helderheid en rust in jezelf ervaart.


Voor wie is Kundalini yoga?
Kundalini yoga is voor iedereen. De oefeningen zijn niet ingewikkeld en je hoeft er ook niet lenig voor te zijn. Elke les heeft een eigen 'thema', zoals het zenuwstelstel, het immuunsysteem, de chakra's, een bepaalde emotie of bijvoorbeeld het verminderen van stress of het vergroten van je energie. Hierdoor kan de ene les heel zacht en rustig zijn en de andere juist behoorlijk pittig. Voorop staat echter altijd dat jij je eigen lichaam het beste kent. Luister daar dus goed naar en bepaal zelf waar jouw grens ligt.


Lesinhoud
Kundalini yoga is een krachtige en complete vorm van yoga, waarbij de fysieke houdingen, ademhaling, het gebruik van eeuwenoude mantra’s, de heerlijke eindontspanning en diepe meditatie alle even belangrijk zijn.